Sivut

sunnuntai 1. huhtikuuta 2012

Mitä meillä syödään





Lupasin tällä viikolla vielä valottaa minun ja meidän perheen ruokavaliota. Meillä, niin kuin varmasti monilla muillakin, jonkin verran elää se millaista ruokaa laitetaan, mutta perusrunko on jo pitkään ollut melko samanlainen.

Aamut aloitetaan puurolla. Lapset eivät tosin välttämättä joka aamu enää syö puuroa ja ei pakoteta syömään, eli he saattavat aloittaa päivän myös viilillä, leivällä tai muroilla ja yleensä näiden kanssa syödään myös vihanneksia tai hedelmiä. Viime ajat Teemu on valmistanut aamuun raakapuuron, mistä olen jo oppinut todella pitämään. Raakapuurossa on kaikki vitamiinit ja kivennäisaineet tallella, koska keitettäessä aina osa häviää. Tuoreruoassa on jäljellä myös entsyymit, mitkä sulattavat ruokaa ja pitävät verensokerin tasaisena, koska tuoreravinnon sulaminen elimistössä vie kauemmin aikaa. Raakapuurossa on tattarisuurimoita, vaihtelevasti hampunsiemeniä, manteleita, hasselpähkinöitä, alfa-alfan siemeniä, seesaminsiemeniä, kurpitsansiemeniä, chia-siemeniä, parapähkinöitä, psylium-kuitua, lesetiinirakeita, pellavasiemenöljyä, avokadoöljyä, raejuustoa, heraa, banaania, hunajaa, steviaa tai hedelmäsosetta, näitä siis kierrätetään, niin eipä käy tylsäksi. Rakenteeseen kuuluu aina jotain pähkinöitä ja siemeniä, rasvoja ja hedelmiä. Päälle tulee yleensä aina marjoja. Ainekset laitetaan illalla likoamaan, niin että ne peittyy vedellä. Aamulla vaan sekaisin sauvasekottimella tai blenderillä. Tämän lisäksi aamupalaan kuuluu kaksi kananmunaa, porkkanaraastetta, viinirypäleitä, ehkä vähän yrttejä ja salaattia (esim. rucolaa joka muuten puhdistaa maksaa) sekä rooibos- tai lakritsanjuuriteetä. Ennen töihin lähtöä nappaan vielä vitamiinit.

Lounaaksi, jonka yleensä syön töissä, on kanaa, hirssiä tai quinoaa (maustettu kurkumalla, jolla on tulehduksia estävä vaikutus), sekä parsaa ja muita vihanneksia. Jos olen kotona teen koko porukalle esim. jauhelihakastikette, lihapullia, kanankoipia tai kanakastikkeen. Tytöille keitän makaroneja ja itse syön vihanneksia esim. höyrytettyä parsaa tai uunibataatteja tai punajuuria.

Muutamaa tuntia ennen illan treeniä olen vielä syönyt salaattia missä on lohta, tomaattia, parsaaa, paprikaa, juustoa ja salaatinlehtiä. Meillä lapset ei yleensä syö kuin yhden lämpimän ruoan. Välipalaksi he ottavat usein hedelmiä, leipää tai puuroa.

Illalla treenin jälkeen olen syönyt toisen annoksen tuorepuuroa, sekä kamomillateetä.

http://www.eatandjoy.fi/artikkelit/maidoilla-eroa-osa-2-%E2%80%93-v%C3%A4%C3%A4rink%C3%A4sitys-nimelt%C3%A4-laktoosi-intoleranssi käykäähän kurkkaamassa jos kiinnostaa. Peruna ei myöskää oikeastaan kuulu kenenkään meidän suosikkeihin. Ravintoarvot on monissa muissa vihanneksissa paremmat, lukuunottamatta kesän uudensadon perunoissa jotka kuorineen syötyinä ovat ravintoarvoiltaan erinomaisia sekä herkullisia.
Nyt ei ole ruokavalio tökkinyt yhtään, vaan kaikki maistuu todella hyvältä. Ongelmia minulla on ollut aiemmin esim. raa'an parsakaalin ja kukkakaalin syömisessä. Nyt kun ne on sotkettu pieninä paloina salaattiin ongelmaa ei ole. Minulle on tärkeää että ruoka maistuu hyvälle ja että ruokahetki on mukava. Ruokavalion siistiminen on lähtenyt hyvin käyntiin, viisi päivää ja - 2,5 kg. Nestettä on siis kehossa ollut aika runsaasti. Tällainen napakka alku on kyllä motivaatiolle tosi hyvä. Varmasti vauhti tasoittuu seuraavalla viikolla. Lauantaina vaivasi vähän nälkä, mutta lenkillä sekin tasoittui. Olin varautunutkin että alussa tulee nälkä useammin, ennen kuin vatsalaukku tottuu pieniin annoksiin. Tästä on hyvä jatkaa uuteen viikkoon.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti